‘Paul is dead’: 7 hints die wijzen op Paul McCartney’s dood

Al sinds 1969 gaat het gerucht dat Paul McCartney zou zijn overleden in 1966 tijdens een auto-ongeluk. Sindsdien zou zijn dubbelganger Billy Shears zijn rol bij The Beatles hebben vervangen. Voor deze theorie zijn vele aanwijzingen te vinden, al dan wel niet zelf gegeven door de band.

Paul McCartney is dead
Paul McCartney© Corwin [CC BY 3.0 ], via Wikimedia Commons

Paul is dead?

Toen een oplettende Brit in 1969 belde naar de Amerikaanse radiozender WKNR met de vraag of Paul McCartney dood zou zijn was het hek van de dam. Mensen begonnen massaal te zoeken naar hints die zouden wijzen op de dood van de Beatle. 9 november 1966 werd daarbij gezien als de sterfdatum van de Britse muzikant.

‘Paul is dead’ werd een complottheorie van ongekende omvang. Of probeerden de Beatles, na jarenlang zwijgen, via hints en aanwijzingen de waarheid achter Paul McCartney’s vermeende dood te onthullen? Deze hints vertellen een merkwaardig verhaal.

1. De cover van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

De cover van het in 1967 verschenen album laat een groep mensen zien die staat voor een ogenschijnlijk graf, waarop de tekst ‘Beatles’ te zien is. Dit zou een hint zijn naar de begrafenis van Paul McCartney. Daarnaast zijn volgens fans de letters ‘O.P.D.’ op de mouw van McCartney te lezen, wat zou staan voor ‘Officially Pronounced Dead’.

Op de binnenkant van de hoes staat Paul als enige met zijn rug naar de fotograaf toe. Daarbij lijkt de hand van Ringo te wijzen naar de woorden “Wednesday morning at five o’clock as the day begins” uit She’s Leaving Home, een verwijzing naar de tijd van het veronderstelde ongeluk. De plaat Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band leverde een flinke voedingsbodem voor de ‘Paul is dead’ theorie.

Sgt. Peppers Lonely Hears Club Band, 1967

2. Revolution 9

Op het gelijknamige nummer van The Beatles zou de tekst “Turn me on, dead man” te horen zijn, als dat nummer achterstevoren afgespeeld wordt.

3. Geen live-optredens meer

Paul McCartney zou op 9 november 1966 zijn overleden. Sindsdien hebben The Beatles geen live shows meer gegeven. Ook duurde het na oktober 1966 lang voordat er een volgende plaat verscheen.

4. Strawberry Fields Forever

Ook dit nummer bevat een geheime boodschap wanneer het achterstevoren wordt gedraaid. “I buried Paul”.

5. Snorren en uiterlijke kenmerken

Sinds het overlijden van Paul hebben alle Beatles snorren. Paul’s vervanger zou dit doen om de plastische chirurgie te verbergen die hij onderging om op Paul te lijken.

6. A Day In The Life

Eén van de meest angstaanjagende ‘Paul is dead aanwijzingen’ is misschien wel de track A Day In The Life, onderdeel van het album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Wie goed luistert naar de tekst van dit nummer zal merken dat het gaat over een tragisch auto-ongeluk.

John Lennon begint te zingen over het ongeluk, waarvan veel mensen getuige waren. Een jongeman die om het leven kwam. Omstanders die zijn gezicht dachten te herkennen.

I read the news today, oh boy. About a lucky man who made the grade. He blew his mind out in a car. He didn't notice that the lights had changed. A crowd of people stood and stared. They'd seen his face before.

Tussen de coupletten door klinkt een schrikbarend crescendo van strijkinstrumenten dat doet denken aan een alsmaar sneller rijdende auto.

Dan horen we plots Paul. Hij beschrijft hoe hij op een dag wakker werd, een kop koffie dronk en opmerkte dat hij laat was. Hij pakt snel zijn jas en haalde de bus. Daarna volgt een bewoording waarbij hij eindigt in een droom na het roken. Wordt hier beschreven hoe de ochtend van Paul eruit zag voordat hij het vermeende ongeluk onderging? En was het echt een auto-ongeluk of had het te maken met drugs? “He blew his mind out in a car” kan verwijzen naar beiden.

Woke up, fell out of bed. Dragged a comb across my head. Found my way downstairs and drank a cup. And looking up I noticed I was late. Found my coat and grabbed my hat.

Accepteer marketingcookies om deze audio te beluisteren.

7. De albumcover van Abbey Road

De albumcover van het in 1969 verschenen Abbey Road zorgde voor veel speculatie over de dood van Paul McCartney. De kleding van de mannen zou een begrafenistafereel moeten uitbeelden. John wordt hierbij genoemd als de priester, Ringo als begrafenisondernemer en George als de grafdelver. Ook heeft Paul een sigaret in zijn rechterhand, dat terwijl de ‘echte’ Paul linkshandig was. Daarnaast loopt Paul op blote voeten. In sommige culturen worden de doden met blote voeten begraven. Ten slotte het kenteken op de witte auto: hier staan de letters 28IF op. Dat zou de leeftijd van Paul zijn geweest als hij nog steeds in leven was.

V.l.n.r. George Harrison, Paul McCartney, Ringo Starr en John Lennon.

Is Paul echt dood?

Volgens velen is ‘Paul is dead’ slechts een complottheorie. Toch zijn er ook veel mensen die nog altijd menen dat Paul McCartney een dubbelganger heeft. In 1993 kwam hij ironisch genoeg zelf met een live-album genaamd Paul is Live, verwijzend naar de complottheorie. Op de cover is hij bij hetzelfde zebrapad te zien. Het kenteken bevatte dit keer de letters ’51IS’. Tijdens het Carpool Karaoke interview in 2018 reageerde Paul op alle geruchten met ‘We lieten het gewoon op zijn beloop’.

Uitgelicht

Selah Sue volgt met Persona eindelijk écht haar hart

De afgelopen vijf jaar stonden in het teken van haar gezin. Ze schreef in dat kader de akoestische EP Bedroom, maar hield zich relatief veel ...

'Delta Kream' is de bluesdroom van The Black Keys

Op mei 14 dropten The Black Keys hun tiende studio-album Delta Kream. Met de elf tracks op de plaat viert de band hun grote liefde voor ...

‘Spotify Teardown’: het boek dat Spotify wilde tegenhouden

Wat weten we eigenlijk van Spotify, het Zweedse muziekbedrijf? Een Zweeds sociaalwetenschappelijk onderzoeksteam, dat het bedrijf jarenlang onderzocht, stelt dat Spotify vooral een tech business ...

De opmerkelijkste riders van artiesten

Van warme maaltijden en blikjes cola tot aan jacuzzi’s en playstations. Hier lees je welke artiesten de meest opmerkelijke kleedkamerwensen hebben....

Selah Sue gloeit weer en verrast met nieuwe set in TivoliVredenburg

Met de mentale bagage uit de afgelopen jaren in het achterhoofd brengt Selah Sue haar muziek bewust terug naar de basis. Na de relatief moeizame ...

Voor Blu Samu moet het beste nog komen in Nederland

Middenin de Brusselse hiphopscene ontpopt Salomé Dos Santos (23), beter bekend als Blu Samu, zich als ware belofte. In België en Frankrijk luisteren ze al massaal ...