Wat is TikTok en wat kun je ermee?

TikTok heeft wereldwijd al meer dan 800 miljoen gebruikers. In Nederland zelfs 3,5 miljoen. Maar wat is TikTok eigenlijk en hoe gebruik je het?

Kon Karampelas

Met TikTok kun je korte video’s van 15 seconden maken met je favoriete muziek eronder. Vervolgens kun je deze video’s delen met je vrienden en de rest van de wereld. Een sociaal netwerk dus met muziek als basis en een sterke focus op creativiteit en entertainment.

Inhoud

Jonge doelgroep

Vooral jongeren zijn niet van TikTok af te slaan. Toen TikTok in november 2019 één miljoen gebruikers in Nederland registreerde was ruim 80% tussen de zes- en achttien jaar oud. Onder 12-jarigen was toen het gebruik het grootst: 64% van deze groep gebruikte de app.

Queen of TikTok

Vele artiesten zijn inmiddels actief op TikTok. Toch is er één artiest die er met kop en schouders bovenuit steekt: Amalaratna Zandile Dlamini, beter bekend als Doja Cat. Officieel getekend onder RCA Records, dochterlabel van Sony Music Entertainment.

Challenges

TikTok challenges zijn populair en werken in principe hetzelfde als challenges op andere social mediaplatformen: een videopost, persoon of organisatie daagt anderen uit om iets ludieks te doen en deze actie te filmen. Er wordt vervolgens een specifieke hashtag gebruikt in de postbeschrijving, Deze hashtags kunnen een gebruiker ook significant meer volgers of views kan opleveren wanneer er gezocht wordt naar de hashtag of challenge. Vaak gaat het om dansjes op muziek of playbacken van bepaalde lyrics.

Privacy

Naast de gigantische populariteitsgroei die TikTok als platform momenteel doormaakt is er ook geregeld kritiek op de manier waarop TikTok met data van haar gebruikers omgaat. Te vaak worden gebruikersdata opgehaald en daarbij worden ook meer dan wenselijke hoeveelheden data buitgemaakt.

Zo vraagt de app elke 30 seconden je locatie op en worden onnodig veel permissies gevraagd (zoals camera, microfoon etc.). Veel meer dan bij andere apps als Facebook en Instagram. Een software-specialist kwam tot deze conclusies.

Omdat het moederbedrijf, Bytedance, uit China komt ligt dit extra gevoelig. In India is TikTok zelfs al verboden. In de Verenigde Staten heeft president Trump op 6 augustus 2020 een decreet ondertekend dat de app binnen 45 dagen moet verbieden. Hetzelfde geldt voor de Chinese app WeChat.

Overname door Microsoft

Alleen een overname door een Amerikaans bedrijf zou het verbod van Trump kunnen stoppen, al gaf Bill Gates aan dat dit – ondanks de interesse – een lastige operatie zou worden voor Microsoft.

Populair

‘Spotify Teardown’: het boek dat Spotify wilde tegenhouden

Wat weten we eigenlijk van Spotify, het Zweedse muziekbedrijf? Een Zweeds sociaalwetenschappelijk onderzoeksteam, dat het bedrijf jarenlang onderzocht, stelt dat Spotify vooral een tech business ...

Selah Sue gloeit weer en verrast met nieuwe set in TivoliVredenburg

Met de mentale bagage uit de afgelopen jaren in het achterhoofd brengt Selah Sue haar muziek bewust terug naar de basis. Na de relatief moeizame ...

Doorverkoop concertkaarten: het einde van de ‘zwarte markt’ in zicht?

De dag dat Ed Sheeran in juli 2017 een nieuw ticket verkoopsysteem introduceerde voor zijn Europese tournee werd een nieuw hoofdstuk ingeluid in de strijd tegen ...

Voor Blu Samu moet het beste nog komen in Nederland

Middenin de Brusselse hiphopscene ontpopt Salomé Dos Santos (23), beter bekend als Blu Samu, zich als ware belofte. In België en Frankrijk luisteren ze al massaal ...

De opmerkelijkste riders van artiesten

Van warme maaltijden en blikjes cola tot aan jacuzzi’s en playstations. Hier lees je welke artiesten de meest opmerkelijke kleedkamerwensen hebben....